Het Blauwe Hart op Facebook    Het Blauwe Hart op Twitter

IERST klein

Het moeraseiland in het Markermeer krijgt de naam Ierst gekregen. De naam kreeg de meeste stemmen tijdens de conferentie Markermeer-IJmeer die deze maand werd gehouden. Het gemeentebestuur van Lelystad moet de naam nog officieel vaststellen.

 

Lees meer...

Marker Wadden op de kaart klein

Het gaat gebeuren! Begin 2016 start aannemer Boskalis met de aanleg van Nederlands nieuwe vogeleilandjes in het Markermeer: de Marker Wadden. Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat presenteerden het ontwerp van de eerste fase van de Marker Wadden vorige week in Lelystad. De eilandengroep moet het Markermeer/IJmeer ecologisch herstellen en ervoor zorgen dat de natuur in het Markermeer weer floreert. Een mooie stap naar een gezond IJsselmeergebied.

 

Lees meer...

Studenten WUR in Makkum klein

Vier studenten van de Wageningen Universiteit hebben in opdracht van Samenwerkingverband Het Blauwe Hart onderzocht hoe de Makkumer kust kan worden beschermd tegen hoog water. Deze maand presenteerden zij hun onderzoek in het Friese provinciehuis. Hun advies: leg rietkragen aan, maak een luwte voor de kust en zorg voor meer duidelijkheid als het gaat om bestuurlijke verantwoordelijkheid.


 

 

Lees meer...

Studenten WUR in Makkum klein

Welke problemen spelen er in het buitendijkse gebied van Makkum (in Friesland)? En wat zijn de risico's en kansen voor het gebied als in de toekomst het peil van het IJsselmeer wordt verhoogd? In opdracht van Samenwerkingsverband Het Blauwe Hart gaan vier masterstudenten van de Wageningen Universiteit op zoek naar de antwoorden op deze vragen. In hun onderzoeksrapport zullen ze ook aanbevelingen doen voor maatregelen die de risico's kunnen verlagen.
 

 

Lees meer...

Houtribdijk klein

Een vooroever van zand die de dijk helpt het water te keren. Deze innovatieve duurzame methode wordt bij kustversterkingen regelmatig toegepast, maar speelt vooralsnog geen rol bij dijkverbeteringen op andere plekken in het land. Rijkswaterstaat en Ecoshape onderzoeken momenteel langs de Houtribdijk hoe effectief de zandige vooroever is bij dijken langs grote binnenwateren. In april is het zandlichaam beplant met verschillende plantensoorten.

 

Lees meer...

Agenda van het Blauwe Hart

Nieuwsbrief

In onze meest recente nieuwsbrief onder meer:

Blijf op de hoogte van al het nieuws in en rond het IJsselmeergebied, het Blauwe Hart van Nederland.
Lees hier de allerlaatste nieuwsbrief. 

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom het Blauwe Hart. Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Onze verhalen

“Travels with Mika” (vrij naar John Steinbeck)

“Travels with Mika” (vrij naar John Steinbeck) “Travels with Mika” (vrij naar John Steinbeck)
De afgelopen jaren maakten wij onze reisjes rond de Zuiderzee aan boord van de Aladdin samen met onze ‘gestoffeerde huisgenoot’: onze hond Mika.
Lees meer...

Storm

Storm Storm
Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar wij hebben de afgelopen tijd veel harde wind gehad op het IJsselmeer. Geen weer voor watjes om het maar eens modern te zeggen. Waait het eens lekker is het weer...
Lees meer...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4