Het Blauwe Hart op Facebook    Het Blauwe Hart op Twitter

ijsselmeer foto Volgens Frits Palmboom, de nieuwe hoogleraar op de Van Eesteren leerstoel, moeten ontwerpers veel meer rekening houden met natuurlijke dynamiek in de deltalandschappen. De Rotterdamse stedenbouwkundige gebruikt bij zijn ontwerpen als principe "het landschap en de natuur waarin je werkt als basis te nemen voor het ontwerp".

 

Lees meer...

mossel freedigitalphotos Zelden is de wetenschap blij met de komst van exotische dier- of plantensoorten in Nederlandse wateren, omdat zij meestal het ecosysteem verstoren. Over de komst van de Russische Quagga-mossel zijn de wetenschappers minder negatief: de komst van de mossel zou in het watergebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland gunstig uit kunnen pakken.

 

Lees meer...

piet De onderwaterwereld van Amsterdam is bijzonder en divers. De laatste beroepsvisser van Amsterdam, Piet Ruijter (63), vist er op baars, snoekbaars, aal, harder en Chinese wolhandkrab. Iedere veertien dagen vaart Piet uit, samen met stadsecoloog Martin Melchers, die onderzoek doet. Maar sinds kort geldt er een visverbod op aal en wolhandkrab. Dat is voor Piet problematisch, omdat hij nu niet meer van de visopbrengst kan leven.

 

Lees meer...

Waterplanten

In de zomer van 2013 is Kennisinstituut Deltares in opdracht van het Rijk met een onderzoek gestart naar waterplantenoverlast. Doel was het in kaart brengen van soorten overlast, de oorzaken daarvan, de relatie tussen overlast en typen vegetatie en de relatie tussen waterkwaliteit, waterplanten en overlast. Het onderzoek is in december 2013 afgerond. De resultaten zijn op te vragen bij Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving, afdeling communicatie. Met de resultaten kan er beter op toekomstige overlast worden geanticipeerd en gestuurd.

 

Lees meer...

Agenda van het Blauwe Hart

Nieuwsbrief

In onze meest recente nieuwsbrief onder meer:

Blijf op de hoogte van al het nieuws in en rond het IJsselmeergebied, het Blauwe Hart van Nederland.
Lees hier de allerlaatste nieuwsbrief. 

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom het Blauwe Hart. Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Onze verhalen

“Travels with Mika” (vrij naar John Steinbeck)

“Travels with Mika” (vrij naar John Steinbeck) “Travels with Mika” (vrij naar John Steinbeck)
De afgelopen jaren maakten wij onze reisjes rond de Zuiderzee aan boord van de Aladdin samen met onze ‘gestoffeerde huisgenoot’: onze hond Mika.
Lees meer...

Storm

Storm Storm
Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar wij hebben de afgelopen tijd veel harde wind gehad op het IJsselmeer. Geen weer voor watjes om het maar eens modern te zeggen. Waait het eens lekker is het weer...
Lees meer...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4