Het Blauwe Hart op Facebook    Het Blauwe Hart op Twitter

Viskotter. Afbeelding Beeldbank RWS

Staatssecretaris Martijn van Dam trekt geen geld uit om beroepsvissers op het IJssel- en Markermeer te compenseren als ze ermee stoppen. Hij zegt dat dat volgens regels voor staatssteun ook niet mag. Van Dam schrijft dat in antwoord op een brandbrief van de provincies Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Die is mede ondertekend door de Nederlandse Vissersbond, sportvisserij Nederland én een aantal natuurorganisaties. Volgens de opstellers dreigt er een crisis op de meren. De visstanden zijn desastreus slecht en er zijn te veel vissers met een vergunning. Vooral het aantal brasems is sterk teruggelopen.

Van Dam maakt te weinig haast met sanering

De briefschrijvers vinden dat de staatssecretaris te weinig haast maakt met het saneren van de beroepsvisserij. De staatssecretaris bestrijdt dat en zegt dat er een pakket maatregelen ligt om iets te doen aan de slechte visstand. Zo is het moeilijker voor vissers om aan een vergunning te komen. Ook laat hij onderzoeken wat de economische waarde van de visserij is en wordt op basis van dat onderzoek gekeken of vissers met privaat geld kunnen worden uitgekocht.

Ook provincies hebben zorgen om visstand

De provincies maken zich net als de Nederlandse Vissersbond, sportvisserij Nederland en een aantal natuurorganisaties grote zorgen over de visstand op het IJssel- en Markermeer. Vooral het aantal brasems is sterk teruggelopen. Ook met de snoekbaars en baars gaat het slecht. Tegelijkertijd zijn er te veel vissers met een vergunning.

Vissers uitkopen goedkoper dan natuurherstellende maatregelen

Om de IJsselmeervissers uit te kopen, zou volgens de opstellers van de brief 5 tot 7 miljoen euro nodig zijn. Een relatief laag bedrag, vergeleken met de bedragen die worden uitgetrokken voor natuurherstelprojecten als de Markerwadden, schrijven ze. In de brandbrief stellen de provincies en de betrokken organisaties ook dat de staatssecretaris te weinig haast maakt met het saneren van de beroepsvisserij.

Van Dam denkt aan andere maatregelen

Van Dam bestrijdt dat. Bij Omroep Flevoland stelt hij dat er allerlei maatregelen worden genomen om te zorgen dat de visstand kan herstellen. Zo is het moeilijker geworden voor vissers om aan een vergunning te komen. Hij overweegt een vangstbeperking. Van Dam laat ook onderzoeken wat de economische waarde is van de visserij op het IJssel- en Markermeer. Op basis van de resultaten van dat onderzoek wordt gekeken of vissers met privaat geld kunnen worden uitgekocht. In de loop van maart wil de staatssecretaris met alle betrokkenen om tafel, om te kijken hoe de problemen opgelost kunnen worden.

Voorzitter Vissersbond accepteert het niet

Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Visserbond accepteert de weigering om IJsselmeervissers met rijksgeld uit te kopen niet. Nooitgedagt vindt het vreemd dat zoiets niet kan, terwijl het Rijk wel boeren steunt om minder koeien te melken om het probleem van teveel mest op te lossen. Een vrijwillige sanering van het aantal IJsselmeervissers moet problemen met de lage visstand oplossen. Volgens Nooitgedagt gaat het alweer wat beter met de commercieel interessante vissoorten, maar dreigen er opnieuw problemen te ontstaan als er niet doorgepakt wordt. Zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen verwacht hij niet nog zaken te kunnen doen met Van Dam. Als het aan de vissersbond ligt, zou er weer een minister van visserij moeten komen.

Eenheid onder IJsselmeervissers voor geld van Rijk

De vissersbond wil eenheid creëren onder de IJsselmeervissers, om geld af te dwingen van het Rijk voor de vissersvloot op het IJssel- en Markermeer. Volgens de bond is sanering van die vloot noodzakelijk om uiteindelijk een duurzame visserij te krijgen. Er zijn ongeveer vijftien bedrijven die vissen op het IJsselmeer, tien daarvan komen uit Urk. Bij een zogenoemde warme sanering kunnen vissers die ermee stoppen een vergoeding krijgen van het Rijk. Een aantal vissers ziet niks in zo'n uitkoop. Volgens hen zwemt er genoeg vis in de meren om door te gaan met de visserij.

Sanering noodzakelijk

De bond wil de vissers de komende periode overtuigen dat een sanering noodzakelijk is. Dat maakt hun positie sterker om in Den Haag te pleiten voor geld. Ook de provinciebesturen van Noord-Holland, Friesland en Flevoland pleiten voor een uitkoop.

Hebben eerdere vangstbeperkingen geholpen?

De staatssecretaris ziet meer in een uitkoop met private middelen. De Stichting Transitie IJsselmeer zoekt uit of dat mogelijk is. Ook wil Van Dam een onderzoek van de Universiteit van Wageningen afwachten. Die uitkomsten moeten inzicht geven welke effecten eerder opgelegde vangstbeperkingen hebben gehad op de visstand.

Agenda van het Blauwe Hart

Nieuwsbrief

In onze meest recente nieuwsbrief onder meer:

Blijf op de hoogte van al het nieuws in en rond het IJsselmeergebied, het Blauwe Hart van Nederland.
Lees hier de allerlaatste nieuwsbrief. 

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom het Blauwe Hart. Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Onze verhalen

“Travels with Mika” (vrij naar John Steinbeck)

“Travels with Mika” (vrij naar John Steinbeck) “Travels with Mika” (vrij naar John Steinbeck)
De afgelopen jaren maakten wij onze reisjes rond de Zuiderzee aan boord van de Aladdin samen met onze ‘gestoffeerde huisgenoot’: onze hond Mika.
Lees meer...

Storm

Storm Storm
Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar wij hebben de afgelopen tijd veel harde wind gehad op het IJsselmeer. Geen weer voor watjes om het maar eens modern te zeggen. Waait het eens lekker is het weer...
Lees meer...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4