Het Blauwe Hart op Facebook    Het Blauwe Hart op Twitter

Storm

ijsselmeer met gifwolk kees schouten

Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar wij hebben de afgelopen tijd veel harde wind gehad op het IJsselmeer. Geen weer voor watjes om het maar eens modern te zeggen. Waait het eens lekker is het weer niet goed. Prima weer om eens alles lekker uit de kast te halen inclusief de "primatour", want wind brengt ook golven en daar kunnen niet alle bemanningsleden tegen op de Aladdin. Op bijgaande foto varen wij van Medemblik naar Hindelopen met nog een matig halverwindje 5. Niks aan de hand, maar wat zien we daar aan de horizon?

Vlak na ons vertrek is er een grote brand uitgebroken in een opslagplaats van kunststoffen bij Medemblik, met een geweldige giftige rookwolk als gevolg. De "meldpost IJsselmeer/Markermeer" waarschuwt via een extra uitzending op de Marifoon dat iedereen uit die wolk moet blijven, ter voorkoming van ongezonde kuch. Wij hebben er gezien onze koers geen last van gelukkig, maar hoe ontloop je zo'n gifwolk?
Kuch- en hoestvrij aangekomen in Hindelopen, horen we van de havenmeester dat er echt zwaar weer op komst is, dus boeken we maar gelijk voor twee nachtjes. Dat komt i.v.m. een bemanningswisseling ook goed uit.

Op zaterdagmiddag is de wind toegenomen, de atmosfeer en de watersporters zijn onrustig. We maken desondanks op zondagochtend in een stormachtige wind onze wandeling over de dijk naar Workum. Grote grijze wolken jagen over het IJsselmeer en het Friese land. De vele schaapjes zoeken de luwte achter de hoge IJsselmeerdijk. Onderweg passeren we het vuurtorenwachtershuis van Reid de Jong op de kop van It Soal. Hij krijgt net bezoek van twee ambtenaren in keurige in de wind flapperende pakken.

Als we aan de lunch zitten in Workum wordt het bijna donker en begint het hard te regenen. Als het opklaart en de inwendige mens weer is versterkt maken we dat we weer thuis komen en wandelen in stevig tempo terug naar de Aladdin. Op de buienradar van de Havenmeester zien we dat de storm nu echt in aantocht is. Het kabaal van de wind in de verstagingen neemt toe, tussen de touwtjes liggen we flink te schommelen. Het waterpeil in haven daalt in een half uur wel zo'n 70 cm. De wind loeit nu voluit door de haven en alle boten gaan flink tekeer.
In de verkoophaven van de jachtenmakelaar wordt met man en macht gewerkt (op zondag) om de kapitale jachten van de betonnen steigers te houden, wat niet helemaal lukt gezien de krassen en butsen. Inmiddels stijgt het water in de haven tot 70 cm boven het normale peil en moeten ook wij aan het werk met de landvasten. Zoals altijd neemt de wind uiteindelijk weer af en kunnen we 's nachts weer redelijk rustig slapen. De volgende ochtend staan we om 4 uur op om met het tij door de sluis bij Kornwerd naar het wad te gaan.

Voor vertrek, in het donker loop ik nog even naar het Havenhoofd: het waait nog gemeen hard en er staat een hoge zee met witte koppen en het miezert. We hebben er geen zin in en we kruipen weer in de slaapzak, dan maar watjes....

Agenda van het Blauwe Hart

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

* Verplicht invullen