Het Blauwe Hart op Facebook    Het Blauwe Hart op Twitter

“Travels with Mika” (vrij naar John Steinbeck)

mika11 113 middel

De afgelopen jaren maakten wij onze reisjes rond de Zuiderzee aan boord van de Aladdin samen met onze ‘gestoffeerde huisgenoot’: onze hond Mika.

Mika is graag dicht bij ons, kan heel goed zwemmen, maar is geen grote fan van het leven aan boord. Leven op een bewegend hellend vlak zonder een aantrekkelijk graslandje met boom onder pootbereik is niet haar eerste keuze. Mij is opgevallen dat dit voor veel honden geldt en dus maken wij -zoals veel hondenbaasjes- geen lange oversteken met Mika aan boord.

Dat doen we zeker niet met harde wind want dan wordt ze gauw zeeziek. In dat geval gaat Mika op zoek naar het beste plekje aan boord om dit te overleven. Zeeziek worden op het IJsselmeer gaat snel want in het relatief ondiepe water ontstaat bij een beetje wind al gauw een korte hoge golfslag. “Een bokkig zeetje” zeggen de zeilers, waarin menig stoere schipper zich ook niet meer helemaal zeker voelt in de maag. Veel schippers gaan dan graag zelf sturen, want dat helpt goed.

Ook Mika heeft proefondervindelijk uitgevonden dat het stuurbankje achter het stuurwiel een goede plek is om je neus in de frisse wind te steken en de horizon af te speuren naar land in zicht. Dat gaat zelfs zo ver dat ze de stuurman/vrouw het liefst wegduwt, overigens zonder daarbij het stuurwiel over te nemen.

Het komend seizoen hoeven we niet meer te strijden om het beste plekje aan boord. Mika is na een kortstondige ziekte overleden. We hadden haar graag nog vaak haar plekje achter het stuurwiel gegund, we hadden nog graag de haventjes gezocht met een bosje of een fijne uitlaatwandeling. We zullen nu ‘reizen zonder Mika’ (vrij naar Geert Mak).

Agenda van het Blauwe Hart

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

* Verplicht invullen