Het Blauwe Hart op Facebook    Het Blauwe Hart op Twitter

Extra doneren

 

UvA Crowdfunding VanDerGeest 03Extra donatie? Zo help je Harm van der Geest!

Als samenwerkingsverband zetten wij ons in voor een vitaal, robuust en gezond IJsselmeergebied. Op dit moment is het IJsselmeergebied niet vitaal en gezond. Harm van der Geest, aquatisch ecoloog bij het UvA-Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, is daarom bezig de oorzaken van de sterke achteruitgang te achterhalen. Het is echter niet zo gemakkelijk om zonder de juiste uitrusting midden op het Markermeer te komen. Een onderzoeksschip is daarom zeer welkom. Wij willen Harm van der Geest daarbij helpen. Uw extra bijdrage, zullen wij als donatie namens jullie overhandigen aan Harm van der Geest.

Kort interview met Harm van der Geest

Het Markermeer is een beschermd natuurgebied met een grote natuurwaarde en vervult daarmee belangrijke ecosysteemdiensten. De ecologie van het meer staat echter onder druk en het is slecht gesteld met de leefbaarheid in het meer. ‘De laatste tijd proberen diverse instanties het tij te keren’, zegt Harm van der Geest. De penibele situatie waarin het Markermeer verkeert, heeft geleid tot tal van initiatieven die de waterkwaliteit en leefbaarheid moeten verbeteren. Het blijkt echter lastig de oorzaken van de achteruitgang te achterhalen en omdat we eigenlijk niet goed weten hoe het systeem werkt, is niet duidelijk of deze initiatieven het gewenste resultaat zullen hebben.’

Van der Geest wil het fundamentele ecologisch onderzoek in het Markeermeer samenhang geven en in een stroomversnelling brengen. Dat kan alleen als zijn team beschikt over een volwaardig onderzoeksschip, waarmee op een veilige manier experimenteel veldonderzoek kan worden verricht. ‘Een goed uitgerust onderzoeksschip stelt ons in staat het hele jaar door op alle locaties in het Markermeer monsters te verzamelen en metingen te verrichten. Nu is het vreemd genoeg eenvoudiger en veiliger om midden op zee onderzoek te doen dan op het Markermeer. Dat moet anders kunnen.’

De boot wordt uitgerust met specialistische meetapparatuur en zal een impuls geven aan nieuw belangrijk onderzoek. ‘Zo krijgen we beter inzicht in de ecologie van het meer en kunnen we effectiever inzetten op behoud van de leefbaarheid. Ook kan ons onderzoek hier leiden tot een beter begrip en duurzaam beheer van grote kunstmatige meren elders in de wereld. Zo dient de boot ook een hoger doel’, aldus van der Geest.

Meer informatie:

Lees hier het onderzoeks-blog Markermeer.

Bekijk het promotiefilmpje van Harm van der Geest hier.

Zwem je niet mee, maar wil je toch doneren? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.